Newsletter

Τριλογία

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΧΑΜΟΥΖΑΣ » Τριλογία


 
 Τί προσδοκίες να έχει να’ χει λοιπόν  ο πολίτης; Τα υπεύθυνα άτομα, ως ταγοί εξουσίας, όταν γίνονται ανεύθυνα, οι θεσμοί….καταλύονται… (Στωικοί φιλόσοφοι) Και αυτό το είδος  περιμένουμε να…ξυπνήσει την ψυχή τού  έθνους και να διαπαιδαγωγήσει, λέει,  την ιστορική μας μνήμη!
  Τα πάντα, γύρω, στον εκτροχιασμό τους σακατεύουν  τον…ψυχικό κόσμο των παιδιών που έντρομα, στο καθημερινό βίωμα τής ανεργίας και της… μελλοντικής τους  αβεβαιότητας,  μεταστοιχειώνονται σε…εκρηκτικές μάζες, στα γήπεδα, στα πανεπιστήμια, ως ακραίοι πυρήνες των ξυλοδαρμών των πανεπιστημιακών Δασκάλων τους κ.λπ.
  Ο τρισάθλιος ρόλος τής τηλεόρασης, στην πανδαισία τού έκφυλου θεάματος που ασύστολα εισχωρεί και παραβιάζει την ανώριμη βιολογία. Η ακρωτηριασμένη μας παιδεία  που σβήνοντας, καθημερινά, την ιστορική της ταυτότητα, μένει… να νιώθει εθνικά ρίγη, μόνο… στα σατανικά και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα τού…Γκόοολ!...
Κι εμείς, οι αφελείς δάσκαλοι, στην παρορμητική μας αγωνία, για το μέλλον της γενιάς, αναζητούσαμε, λέει, από την ποίηση λεπτούς συναισθηματισμούς, λυρικές συγκινήσεις, που να απηχούν, λέει, τη γεύση και το άρωμα  μιας τρυφερής οικειότητας, μιας ζεστής  ανθρωπιάς,  που να μιλάνε, λέει, για Παρθενώνες, πατρίδα, ήθος, οικογένεια, Όμηρο, για…ανθισμένη αμυγδαλιά, Θερμοπύλες κ.λπ., για να γεμίσουμε, τάχα μου, με αυτές, τις ουσίες, τις αλλοτριωμένες κι  άδειες ψυχές των μαθητών μας, για να μπορούν να διαπλεύσουν, λέει, τον αγριεμένο  ωκεανό τής ζωής τους.
 
 Αλλά, στο λογισμικό  τού  δογματικού θεού τής… ιδιοτέλειας  μετράνε  μόνο   τα…ατομικά κέρδη και οι ετερόκλητες κομματικές κάστες, στο χαρμάνι μιας εφήμερης, υποκριτικής  λυκοφιλίας,  χάριν  της…εκλογής μας!
  Αλλά, και ποιοι και πόσοι, στο λογισμικό τού…θεού τής… καρδιάς των γονιών μας, μετρούνε και  λογαριάζουνε, στα… πτυχία τους, την φιλοσοφία τής ανθρώπινης συνείδησης ή  ακούνε …στην εθνική τους συνείδηση την σταυρωμένη κραυγή ενός λαού που προσδοκά…, σήμερα, στον... Γολγοθά τού μαρτυρίου του, την…  Ανάστασή του!
 
                                                         ****

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΗΘΙΚΗ  ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΦΩΝΗ…
 
    Μοχλός τής  εξανθρωπισμένης  συμπεριφοράς σου είναι η ηθική σου συνείδηση.
Αλλά και τί είναι, Ηθική Συνείδηση; Και ποιος μπορεί… να απαντήσει σ’ ένα αποδειγμένο, εν ανεπαρκεία, είδος στον τόπο μας;
    Στην εμπειρία σου, πάντως, φαντάζει η  μέσα σου  αυτόνομη  καθοδηγητική φωνή που, σαν πυξίδα, στην… ελεύθερη, πάντα, αυτόβουλη  επιλογή σου,   σού  εστιάζει ποιο είναι  το καλό, για  να το… πράττεις  και ποιο είναι το  κακό, για  να το…  αποφεύγεις!
    Ο Δημόκριτος, ο… ατομικός επιστήμονας, δραματικά,  συσχέτισε:
  « Ό, τι  είναι  η έλξη   στον φυσικό κόσμο ,που γεννά την παγκόσμια αρμονία, είναι και η ηθική συνείδηση στον ανθρώπινο κόσμο, που γεννά, την ατομική γαλήνη και, στην όλη  πορεία της,  τον αυτοσκοπό εξέλιξης και τελείωσης της ίδιας, της ζωής!
    Ο Ισοκράτης, επίπεδος, επικυρώνει. « Κάνοντας το κακό μην… πας κι ελπίζεις πως θα…ξεφύγεις. Κι αν ξεφύγεις από τα βλέμματα των άλλων, δεν θα γλυτώσεις,  θα λογοδοτήσεις στην Συνείδησή σου!»
Πάντως… αν  αγνοήσεις την φωνή της συνείδησης σου, αργά ή γρήγορα, θα σού ’ρθει, εφιάλτης, ανακριτής. Και μες στην συναναστροφή σου με τους  ανθρώπους  και  μες στού… ύπνου  τα…όνειρα. Και μες στού βίου σου το…τέλος  θα ’ρθει, να  σού θυμίσει. «Τί όφειλες να πράξεις και δεν το…έπραξες!»  
Και  σαν την χρυσή πρωταθλήτρια τού Σίδνεϋ   που, μη αντέχοντας, άλλο, τούς βασανιστικούς εφιάλτες μιάς της ένοχης συνείδησης, για τις αναβολικές της απάτες,
μετανοιωμένη, κλαίοντας  επέστρεψε τα Ολυμπιακά της τα χρυσά  μετάλλια, μπροστά στου κόσμου τα οικουμενικά τα μάτια…
                                                       *****
     Η  Ηθική συνείδηση,  στο δεδομένο  υπερατομικό της στοιχείο, δεν λογαριάζει τη ζωή της και…αυτόβουλη…θυσιάζεται! Κι έτσι την… «πάτησαν»  και την πλήρωσαν κι ο Σωκράτης, κι ο Χριστός κι οι απανταχού τής γης Άγιοι….
  Πάντως, στους λογαριασμούς της, η Ηθική Συνείδηση, στον καθημερινό της ρόλο ζει την…επανάσταση. Δεν κάνει πίσω. Δεν ακινητοποιείται. Δεν ξεχνά το χρέος της. Δεν... ησυχάζει. Δεν συμβιβάζεται. Αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις τού κάθε… δικολαβικού συμφεροντολογικού… πολιτικού ελιγμού.
Αντίθετα, στον… έμφυτο προορισμό της, για το κοινό συμφέρον κινείται, σαν…το ψάρι, σολομό, κόντρα, στο…ρεύμα των παράνομων, ενάντια στους κάθε απατεώνες ζητώντας  την υποταγή τους στη νομιμότητα.
Και ενώ, στην αυθεντικότητά της, ως ήθος, ως αξιοπρέπεια, ως ανώτερο ποιον ζωής, δεν κολακεύει ηγέτες, στην… αυτοπεποίθησή της και  στον ηθικό της εγωισμό, δεν υποκύπτει και δεν υπογράφει, ποτέ, δηλώσεις…νομιμοφροσύνης ούτε συναλλάσσεται με γνωριμίες μάρκετινγκ, για πλούτο, θέσεις και… δόξα και ούτε φοβάται κανένα… παιδάκι  στην…αναξιοπρέπειά του.

 
             
               
    Διαχειριστής Σελίδας - Ρουβήμ Καρασάββας: Τηλ. 6979014331 Email: rouvim@oprodromos.com

  Πρόεδος Πολιτιστικού - Εμμανουήλ Γκουσιόπουλος: Τηλ. 6946087109
Email: info@oprodromos.com