Newsletter

Τριλογία

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΧΑΜΟΥΖΑΣ » Τριλογία


Ούτε οφείλει ούτε απονέμει σεβασμό  στους ανυπόληπτους συμβιβασμένους με ανδρείκελα για την εκλογή τους. Ούτε κάνει υποκλίσεις ούτε  συμπράττει με…δυναστείες ούτε διαλέγεται με ανθρώπινα υποκατάστατα ούτε  ανοίγει τις πόρτες  στον τυχόντα, πουλώντας την αξιοπρέπειά της,  για την   επικράτησή της και μόνο στην κάθε  κοινωνική κονίστρα…
Στην αυθεντικότητά της, αναγνωρίζει το ανθρώπινο μεγαλείο. Καταγράφει τις συγκινήσεις  ωραίου τής φύσης, τής τέχνης, τής εντιμότητας. Επιδοκιμάζει  τις νόμιμες πράξεις κι αποδοκιμάζει την υποκρισία και τις πραξικοπηματικές  αυθαιρεσίες.
Τέλος, η ίδια η Ηθική Συνείδηση ως…ιδεαλισμός και… φωνή  θεού, κατά την ελληνική, πάντα, φιλοσοφία, που συζεύχθηκε και με τον… χριστιανισμό, δεν πράττει το ανήθικο και φαύλο ούτε  επιδιώκει, σαν εκείνον,  τον…προπάτορα, Αδάμ, που, για το ατομικό του και μόνο…  συμφέρον, φιλοδόξησε να… εκθρονίσει και τον ίδιο, τον Θεό.
 
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Μία είναι η Θρησκεία, ένα είναι το δομικό στοιχείο της κοινωνίας,  η Ηθική Συνείδηση. Όχι τού ενός, αλλά τού… συνόλου των ανθρώπων! Και αυτόν θεωρούμε να είναι ο αυτοσκοπός τής γήινης ανθρώπινης ζωής!
                                                      ***
Η οξυδέρκειά σου να  μπεις στο μέλλον  και να… γράψεις την… ιστορία αυτού, τού μέλλοντος, είναι αντινομία, γιατί ιστορία είναι το παρελθόν και ό,τι προλέγει το μέλλον δεν είναι ιστορία, αλλά… προφητεία!.
Ωστόσο,  δείγμα μεγάλου πολιτικού που είχε το χάρισμα να προλέγει το μέλλον και  εξαίρεται από τον Θουκυδίδη, ήταν ο Θεμιστοκλής.
 « Ήν γὰρ ὁ Θεμιστοκλῆς (...) ἄ ξ ι ο ς θαυμάσαι· δι’ ἐλαχίστης βουλῆς κράτιστος γνώμων καὶ τῶν μελλόντων ἄριστος εἰκαστής.» Δηλαδή: Πραγματικά τον Θεμιστοκλή άξιζε  να τον θαυμάζεις. Γιατί, με ελάχιστη σκέψη, γνωμάτευε με ασφάλεια και προέβλεπε άριστα το μέλλον. ( Θουκ.Α.138)
Οι Έλληνες δεν ήταν προφήτες, μυστικιστές και αστρολόγοι, αλλά διαλεκτικοί φιλόσοφοι και…αστρονόμοι!
   Σήμερα,  στην χώρα μας ποιος πολιτικός, ποια πολιτική διάνοια διαθέτει το διαπεραστικό βλέμμα, για να εισχωρήσει στο μέλλον μας, για να μας  πει, a priori, τί… θα επακολουθήσει  και τί  θα μάς προκύψει;
Γιατί, ενώ οι φυσικοί νόμοι αποκαλύπτουν εκ του ασφαλούς τις εκλείψεις τού ήλιου και τής σελήνης, όμως, ποιος είναι προικισμένος με το χάρισμα υπερφυσικής δύναμης, πολιτικός, που μπορεί να επεκτείνει την ματιά του στο βάθος τού μέλλοντός μας, που κυριαρχεί η αδικία, το συμφέρον, η υποκρισία,  για  να μας προσδιορίσει,  σαν προφήτης,  το μέλλον  της χώρας μας;  
  Οι πολιτικοί τής χώρας μας, ως άμεσοι αυτουργοί τής σημερινής μας κατάντιας, θεωρούμε ότι αυτοί, και μόνο,  είναι σε θέση να γνωρίζουν, πιότερο, από κάθε άλλον, για να μας πουν  τί έφταιξε ή ποια ήταν τα αίτια τής συντριβής μας…
Και με την έννοια αυτή τούς ρωτάμε:
Α) Βρισκόμαστε, σήμερα, στον τόπο μας σε…οπισθοδρόμηση προς το χειρότερο και έως πού…υπάρχει κίνδυνος να κατρακυλήσουμε ακόμα;
Β) Βρισκόμαστε  σε… στασιμότητα και εξαιτίας της απραξίας και αδράνειάς μας   βιώνουμε μόνιμα το μαρτύριο, τού Σίσυφου  που ανέβαζε τον βράχο στην κορυφή του βουνού και έπειτα τον άφηνε  να κατρακυλάει προς τα κάτω, κι ύστερα, πάλι, άντε προς τα  πάνω κι εκ τούμπαλιν, ασταμάτητα, μια πάνω, μια κάτω και ζούμε η τραγωδία μας συνεχίζεται…
  Γ) Ή Ζούμε την… καλυτέρευση προς την πρόοδο και  την ευδαιμονία  και δεν το... γνωρίζουμε; Και ποια ήταν τα αίτια της καλυτέρευσής μας, για να τα… συνεχίσουμε;
  Δ) Ή ζούμε, στο σύνολό τους, την απόλυτη σύγχυση, στην ασυνεννοησία, στην οχλαγωγία, στη φρασεολογία τής Βουλής, στην Βαβυλωνία τού αυτοσχεδιασμού των καθημερινών νέων νόμων, των φόρων, των διατάξεων, των νέων κομμάτων, νέων μεταγραφών των βουλευτών, νέων απολύσεων, νέων προσλήψεων, νέων μισθών, περικοπών, που   σβήνουμε, λέμε,  ξελέμε και δεν τελειώνουμε κ.λπ.
   Και στην περίπτωση τούτη δεν  θα  ταίριαζε να πούμε:
«Δυστυχισμένοι εμείς, τίποτα ανάμεσά μας  δεν είναι σταθερό, τίποτε, όσο…η…αστάθεια!» ( Αββάς Coyer, 1707-1782, λίγο πριν από την Γαλλική Επανάσταση…)
Στον φυσικό κόσμο ο Ήλιος, ως σταθερή και ακίνητη δύναμη,   ρυθμίζει και καθοδηγεί, στην αναφορά τους  σ’ αυτόν,  όλους  τούς…πλανήτες.
  Αν υπάρχει, όμως, κι εδώ θέλουμε να καταλήξουμε, και  μια σταθερή αιώνια αλήθεια που δεν μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της και μένει σταθερά ακίνητη και απέχει ίσα από όλους εξίσου  και που ως σημείο αναφοράς,  θα μπορούσε  να  προσανατολίζεται το κάθε άτομο και το κάθε κόμμα και όλοι  οι γήινοι, νομίζουμε  ότι αυτή, η  αλήθεια θα ήταν… η Ηθική συνείδηση, όχι, μόνο,τού ενός, αλλά και όλων μας. Δομικό, άρα, στοιχείο της κοινωνίας είναι η ηθική μας  και αυτό πιστεύει το σύνολο ποιητών και φιλοσόφων της ιστορίας μας
Η Ηθική συνείδηση, ως δοσμένη από κάποιο Λόγο για κάποιο λόγο, είναι αναμφίβολα, το παν στη ζωή και δεν μπορούμε να την προσπερνάμε αδιάφοροι.
Η ιστορία  τού πολιτισμού και της εξέλιξης δεν είναι φυσική ιστορία για νέο…είδος φυλών, αλλά ιστορία ήθους τού συνόλου τού κόσμου, για την επί γης ειρήνη…για τον ανθρώπινο… εξανθρωπισμό κ.λπ.
Και είναι, θαρρώ πως  ακούς  και συ τη φωνή αυτής, τής ηθικής  συνείδησης να λέει:«Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια» Το  ήθος σου, άνθρωπε,  είναι η μοίρα της ζωής σου και όλης της υφηλίου, για μία ειρήνη, για… ποίμνη και ένα ποιμένα και όχι η… εμπορική παγκοσμιοποίηση και παγκοσμιότητα, ο Ισλαμισμός, ο Σιωνισμός, ο Χριστιανισμός, Βουδισμός κ.λπ. που όλοι τους  ζουν μέχρι σήμερα την… σύγκρουση.

 
             
               
    Διαχειριστής Σελίδας - Ρουβήμ Καρασάββας: Τηλ. 6979014331 Email: rouvim@oprodromos.com

  Πρόεδος Πολιτιστικού - Εμμανουήλ Γκουσιόπουλος: Τηλ. 6946087109
Email: info@oprodromos.com